Woda oczyszczająca

woda oczyszczającaNasze ciało w około 70% składa się z wody. Woda nie tylko nawilża skórę, nawadnia i chroni narządy czy transportuje odżywcze substancje, ale przede wszystkim wypłukuje toksyny z organizmu. Nie zawiera kalorii, wspomaga trawienie, wchłanianie i przemianę pokarmu w energię. Aby odpowiednio nawadniać i oczyszczać organizm, powinniśmy pić jej co najmniej 2 litry dziennie.

Wszyscy dobrze wiemy, jak ogromne znaczenie w codziennym funkcjonowaniu ma woda.
Niektórym jednak nie odpowiada jej smak (lub brak wyraźnego smaku). Można oczywiście pić soki, choć ich wyciskanie jest dość czasochłonne. Na rynku są dostępne również wody smakowe, niestety są one „bogate” w dodatki chemiczne, także absolutnie nie polecam.

Proponuję zdrowszą, smaczną i prostą w wykonaniu alternatywę: Detox water, czyli woda oczyszczająca i mocno orzeźwiająca!

O oczyszczającym charakterze tego napoju można mówić nie tylko ze względu na same właściwości wody, ale również dodatkowe składniki, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

woda oczyszczająca

Cytryna – dzięki swoim przeciwzapalnym i bakteriobójczym właściwościom ma działanie odtruwające i oczyszczające. Usprawnia pracę nerek i wątroby, wspomaga przemianę materii. Bogata w witaminę C i przeciwutleniacze, hamuje powstawanie i rozwój komórek nowotworowych. Dodatkowo, co może wydawać się paradoksalne – reguluje pH i odkwasza nasz organizm. Picie szklanki soku z cytryny przed zaśnięciem pomaga uzyskać zasadowe środowisko, którego pasożyty nie tolerują dobrze (a świetnie czują się w środowisku zakwaszonym, zwłaszcza przez słodycze, nabiał, mięso i produkty mączne).

Limonka – jest bardziej kwaśna od cytryny, ma wyraźniejszy aromat (bardziej orzeźwia) i zawiera więcej witaminy C. Działa podobnie, jak jej żółta kuzynka.

Ogórek – znany ze swych właściwości oczyszczających, w większości składa się z wody. Alkalizuje organizm, odchudza i działa moczopędnie. Zawiera kukurbitacynę, która ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe. Zawiera w swym składzie też witaminy (C, A, B, E), kwasy organiczne i sole mineralne. Jego charakterystyczny smak i zapach dodadzą przyjemnej świeżości. Ogórek posiada enzym askorbinazę, który neutralizuje witaminę C. Niemniej jednak w kwaśnym środowisku askorbinaza ulega zniszczeniu, więc można łączyć ogórek z warzywami czy owocami bogatymi w witaminę C.

Mięta – jej lecznicze właściwości znane są od lat. Nie tylko ma wpływ na układ pokarmowy (łagodzi żołądkowe dolegliwości, wspomaga trawienie, likwiduje zaparcia, uśmierza ból, leczy zatrucia pokarmowe), lecz działa też oczyszczająco (moczopędnie) i uspokajająco. Jej intensywny aromat orzeźwi każdy napój czy posiłek!

Wystarczy dokładnie umyć składniki, pokroić na plasterki, dodać miętę i ułożyć na dnie naczynia. Dolać pożądaną ilość wody i wypić. Aby nadać wodzie jeszcze lepszy smak i aromat, można lekko ugnieść wszystkie składniki drewnianą łyżką.

Na zdrowie!

4.89/5 (9)

Oceń artykuł

Zostaw komentarz