Curry wegańskie i bezglutenowe w dwóch odsłonach (w tym jedna zgodna z AIP)

Curry wegańskie bezglutenoweAh, curry. Marzyłam o Tobie i śniłam nocami, kiedy to odmawiałam sobie Ciebie, przebywając na protokole. Dlaczego? – zapytają niewtajemniczeni.

Powodów jest kilka: chili, papryka, pieprz, kumin, gałka muszkatołowa, kardamon, ziarna kolendry, pomidor no i oczywiście ryż 🙂
Te produkty nie są dozwolone na AIP.

Postanowiłam zaryzykować i zrobić uproszczoną wersję ze składników, które są dopuszczane. Nie zawiodłam się 🙂 Dlatego dzielę się przepisem z tymi, którzy, podobnie jak ja, tęsknią za dobrym domowym curry, przebywając na AIP. Jesteście uratowani!!!

Sam ryż, jak już wiele mądrych głów wykoncypowało, można zrobić z kalafiora. Ja jednak tym razem postanowiłam oszczędzić temu pięknemu warzywu „masakry” i podzieliłam go w poniższych przepisach po prostu na różyczki.

Niżej znajdziecie też wersję dla wszystkożerców. Ważne, że obie wersje dania są wolne od jaj, nabiału, glutenu czy cukru. Super zdrowe, super smaczne i super sycące!

 

Curry z kalafiora i cukinii (zgodne z AIP)

Składniki na 2 duże lub 3 mniejsze porcje:

  • 1 średnia główka kalafiora
  • 1 cebula
  • 1 cebula dymka (niekoniecznie, mogą być 2 średnie cebule)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 400 ml mleczka kokosowego (jeśli nie masz, możesz zmiksować wiórki kokosowe z wodą w stosunku 1:2)
  • Przyprawy: kurkuma, cynamon, imbir, czosnek suszony, sól himalajska, suszona cebula (opcjonalnie)
  • Sok z limonki (ilość w zależności od tego, jak bardzo kwaśne lubicie)
  • Olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy. Łączymy z cebulką i podsmażamy minutę. Dodajemy mleko kokosowe. Kalafior dzielimy na różyczki, cukinię kroimy w krążki lub kostki i dusimy w sosie do miękkości (ja te warzywa często przygotowuję na parze, a potem dorzucam do sosu curry). Na koniec zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy szczypior z cebulki dymki i skrapiamy danie sokiem z limonki.

W wersji dla wszystkożernych zmieniają się przyprawy, tutaj można poszaleć i dodać mieszankę curry, garam masala, czerwoną lub żółtą pastę curry (u mnie Real Thai). Można dodatkowo ugotować ryż lub cieciorkę i wymieszać z przygotowanym curry. Ja tak zrobiłam. Efekt:

Curry wegańskie bezglutenowe

 

Drugi rodzaj curry również jest bezglutenowy i wegański, zawiera jednak strączki i warzywa psiankowate, które w protokole autoimmunologicznym nie są zalecane. Zapiszcie sobie koniecznie ten przepis, aby czekał na Was po zakończeniu diety eliminacyjnej – warto.

 

Curry z cieciorką, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami (niezgodny z AIP)

Curry wegańskie bezglutenowe

Składniki (2 duże lub 3 małe porcje):

  • 120 g suchej ciecierzycy
  • 3 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • Suszone pomidory (ok. 80g)
  • 100g fasolki szparagowej
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry (jeśli nie macie, możecie użyć chili, imbiru i sproszkowanego czosnku)
  • Przyprawy: sól himalajska, kurkuma, pieprz, garam masala, świeża bazylia (opcjonalnie)
  • Sok z połowy limonki
  • Olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 1 godzinę). Można użyć cieciorki z puszki, ale ja nie polecam jedzenia z puszek (bisfenol i te sprawy). Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Po kilku minutach dodajemy przecier, pastę i przyprawy. Łączymy z cebulką i podsmażamy minutę. Dodajemy mleko kokosowe. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Pokrojoną paprykę z fasolką dodajemy do sosu i dusimy do miękkości (ja te warzywa często przygotowuję na parze, a potem dorzucam do sosu curry do połączenia składników). Dorzucamy jeszcze pokrojone w kostkę suszone pomidory. Po zdjęciu patelni z ognia skrapiamy danie sokiem z limonki i posypujemy opcjonalnie bazylią.

Smacznego!

Curry wegańskie bezglutenowe

Jeśli podobają Wam się moje propozycje, dajcie znać w komentarzu. Możecie też polubić lub udostępnić przepis bliskim osobom.

4.94/5 (16)

Oceń artykuł

6 komentarzy

  1. AGA 21 czerwca 2018
    • Monika BodyClean 21 czerwca 2018
  2. Agnieszka 15 sierpnia 2018
    • Monika BodyClean 18 sierpnia 2018
  3. Ewa 18 września 2018
    • Monika BodyClean 18 września 2018

Zostaw komentarz