Komosa ryżowa orientalnie – przepis wegański i bezglutenowy

Komosa ryżowa orientalnie wegańska bezglutenowaPoniższe przepisy są odpowiednie dla osób, które zakończyły już przebywanie na protokole autoimmunologicznym i zdążyły wprowadzić do diety ziarna, strączki, rośliny psiankowate i przyprawy.

Te dania są idealne dla wegan, osób ograniczających produkty odzwierzęce i unikających glutenu w diecie.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało!

 

Komosa ryżowa z cukinią, pomidorkami i fasolką szparagową

 

Składniki (1 porcja):

  • 60 g komosy ryżowej (użyłam czarnej)
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cukinia
  • 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry (opcjonalnie)
  • przyprawy: curry, garam masala, czosnek w proszku, sól, pieprz
  • olej kokosowy
  • sok z limonki/cytryny

Sposób przygotowania:

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawy oraz pastę curry (opcjonalnie). Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę. Dolewamy mleko kokosowe. Cukinię kroimy w półkrążki lub kostki i dodajemy wraz z fasolką na patelnię. Pomidorki kroimy na pół i również dorzucamy na patelnię. Dusimy wszystko do miękkości. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy ugotowaną komosę. Polewamy sokiem z limonki/cytryny, mieszamy wszystkie składniki i podajemy.

Komosa ryżowa orientalnie wegańska bezglutenowa

 

Komosa ryżowa z groszkiem, marchewką i papryką

 

Składniki (2 porcje):

  • 100 g komosy ryżowej (użyłam czarnej)
  • 200 g groszku
  • 1 cebula
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 200 g marchewki (użyłam młodych mrożonych)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka
  • 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry (opcjonalnie)
  • przyprawy: curry, garam masala, czosnek w proszku, sól, papryka wędzona
  • olej kokosowy
  • sok z limonki/cytryny (można zastąpić kokosowym winegretem lub octem balsamicznym połączonym z miodem)

Sposób przygotowania:

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Po kilku minutach dodajemy przyprawy i podsmażamy minutę. Dodajemy mleko kokosowe. Cukinię kroimy w półkrążki/kostki, paprykę w kawałki i dodajemy razem z marchewką na patelnię (można wcześniej parować paprykę, marchew i cukinię i na końcu dorzucić do sosu). Dusimy wszystko do miękkości. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy ugotowaną komosę. Doprawiamy sokiem z limonki/cytryny, mieszamy wszystkie składniki i podajemy.

Komosa ryżowa orientalnie wegańska bezglutenowa

Smacznego!

5/5 (4)

Oceń artykuł

Zostaw komentarz