Poniższe przepisy są odpowiednie dla osób, które zakończyły już przebywanie na protokole autoimmunologicznym i zdążyły wprowadzić do diety ziarna, strączki, rośliny psiankowate i przyprawy.
Te dania są idealne dla wegan, osób ograniczających produkty odzwierzęce i unikających glutenu w diecie.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało!
Komosa ryżowa z cukinią, pomidorkami i fasolką szparagową

- 60 g komosy ryżowej (użyłam czarnej)
- 150 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml mleka kokosowego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cukinia
- 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry (opcjonalnie)
- przyprawy: curry, garam masala, czosnek w proszku, sól, pieprz
- olej kokosowy
- sok z limonki/cytryny
Sposób przygotowania:
Komosę gotujemy zgodnie z etykietą. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawy oraz pastę curry (opcjonalnie). Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę. Dolewamy mleko kokosowe. Cukinię kroimy w półkrążki lub kostki i dodajemy wraz z fasolką na patelnię. Pomidorki kroimy na pół i również dorzucamy na patelnię. Dusimy wszystko do miękkości. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy ugotowaną komosę. Polewamy sokiem z limonki/cytryny, mieszamy wszystkie składniki i podajemy.
Komosa ryżowa z groszkiem, marchewką i papryką
Składniki (2 porcje):
- 100 g komosy ryżowej (użyłam czarnej)
- 200 g groszku
- 1 cebula
- 150 ml mleka kokosowego
- 200 g marchewki (użyłam młodych mrożonych)
- 1 średnia cukinia
- 1 papryka
- 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry (opcjonalnie)
- przyprawy: curry, garam masala, czosnek w proszku, sól, papryka wędzona
- olej kokosowy
- sok z limonki/cytryny (można zastąpić kokosowym winegretem lub octem balsamicznym połączonym z miodem)
Sposób przygotowania:
Komosę gotujemy zgodnie z etykietą. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Po kilku minutach dodajemy przyprawy i podsmażamy minutę. Dodajemy mleko kokosowe. Cukinię kroimy w półkrążki/kostki, paprykę w kawałki i dodajemy razem z marchewką na patelnię (można wcześniej parować paprykę, marchew i cukinię i na końcu dorzucić do sosu). Dusimy wszystko do miękkości. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy ugotowaną komosę. Doprawiamy sokiem z limonki/cytryny, mieszamy wszystkie składniki i podajemy.
Smacznego!