Dieta bogata w błonnik

Dzienne normy spożycia błonnika a rzeczywistość

W opinii Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać dziennie między 25-40 g błonnika. Średnio w Polsce spożywamy jednak tylko około 15 g. Błonnik to naturalny składnik, który absorbuje wodę, dzięki czemu pęcznieje w żołądku i jelitach. Z jednej strony powoduje uczucie sytości i pomaga w odchudzaniu. Z drugiej, oczyszcza jelita z nagromadzonych zanieczyszczeń i niestrawionych resztek. Dieta wysokobłonnikowa stymuluje perystaltykę jelit, pozwala obniżyć cholesterol, zapobiega zaparciom i reguluje stężenie cukru we krwi.

Gdzie szukać błonnika?

Błonnik znajduje się głównie w produktach zbożowych, warzywach i owocach, nasionach roślin strączkowych.

Dlatego też ważne jest, aby swoją dietę urozmaicać w:

  • Warzywa – przykładowo: marchew, dynia, buraki, kapusta kiszona, pomidory, szpinak , brokuły, seler, kalafior i wiele innych.
  • Owoce – między innymi: czerwone i czarne porzeczki, gruszki, jabłka, śliwki, maliny, owoce cytrusowe, banany, owoce suszone (śliwki, daktyle, morele, figi, rodzynki).
  • Rośliny strączkowe – fasola, bób, groch, soczewica, ciecierzyca.
  • Orzechy – laskowe, ziemne, włoskie, pistacjowe i inne.
  • Produkty pełnoziarniste – pieczywo, makarony i mąkę razowa, płatki zbożowe (żytnie, owsiane i orkiszowe), kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak) i ryż (brązowy, dziki i czarny).

W natłoku codziennych spraw, zabiegania i stresu często nie znajdujemy czasu na zbilansowaną dietę. Możemy wspomóc się suplementacją błonnika (np. babką jajowatą w połączeniu z babką płesznik).

Działanie błonnika jest nieocenione, lecz pamiętajmy, że  do wyzwolenia jego zdrowotnych właściwości niezbędna jest woda – minimum 2 litry dziennie!

najlepsze źródła błonnika

4.78/5 (9)

Oceń artykuł

4 komentarze

  1. Jadzia Krzyworączka 25 stycznia 2015
    • Monika BodyClean 28 marca 2017
  2. Małgośka 6 marca 2015
    • Monika BodyClean 28 marca 2017

Zostaw komentarz