Od kiedy spróbowałam prawdziwego hummusu w Dubaju, gości on w mojej kuchni bardzo często. Uwielbiam go w klasycznym wydaniu, ale lubię też urozmaicić go o różne dodatki. Dlatego dzisiaj przedstawiam hummus podstawowy, który będzie bazą do pozostałych dwóch wersji – z pomidorem i papryką oraz czarnym sezamem i (opcjonalnie) oliwkami oraz czarnuszką.
Idealny do warzyw, pieczywa, jako farsz czy samodzielna przekąska.
Hummus klasyczny (biały)
Składniki na 4-5 porcji:
- 200g suchej ciecierzycy (około 400-450g po ugotowaniu, w ostateczności 1 puszka)
- 40g białego sezamu (można użyć gotowej pasty tahini, około 3 łyżek)
- 2-3 ząbki czosnku
- Sok z połowy cytryny
- 1-3 łyżki oliwy z oliwek
- Kmin rzymski – dosłownie 20-30 ziarenek (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
- Sól himalajska
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewam dzień wcześniej wodą. Następnego dnia gotuję ciecierzycę w osolonej wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym). Ugotowaną ciecierzycę przesypuję do szklanej miski (wodę odlewam do innego naczynia). Sezam*, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blenduję na gładką masę. Dodaję wszystko do ugotowanej ciecierzycy, dolewam sok z cytryny i blenduję do uzyskania pożądanej konsystencji. Próbuję i w miarę potrzeby doprawiam do smaku.
*Sezam można wcześniej podprażyć na patelni, ale ja tego nie robię, gdyż o dziwo bardziej smakuje mi hummus z surowym sezamem, mimo, że bardzo lubię smak prażonych orzechów i ziaren, więc dajcie temu szansę.
Czerwony hummus pomidorowo-paprykowy
Ten hummus przygotowywałam identycznie, jak klasyczny, dodając jedynie suszone pomidory (około 5 sztuk), które przynajmniej na pół godziny moczyłam w wodzie. Do tego doprawiłam hummus trzema rodzajami papryki: słodką, ostrą oraz wędzoną. Pycha!
Czarny hummus (z czarnego sezamu)
Składniki:
- 200g suchej ciecierzycy (około 400-450g po ugotowaniu, w ostateczności 1 puszka)
- 40g czarnego sezamu
- 2-3 ząbki czosnku
- Sok z połowy cytryny
- 1-3 łyżki oliwy z oliwek
- Kmin rzymski – dosłownie 20-30 ziarenek (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
- Sól himalajska czarna Kala Namak (lub zwykła)
- Opcjonalnie: czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewam dzień wcześniej wodą. Gotuję w osolonej wodzie do miękkości i przesypuję do szklanej miski (wodę odlewam do innego naczynia). Czarny sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blenduję na gładką masę. Dodaję wszystko do ugotowanej ciecierzycy, dolewam sok z cytryny i blenduję do uzyskania pożądanej konsystencji. Posypuję czarnym sezamem lub czarnuszką.
Czarny hummus (z czarnego sezamu i czarnych oliwek)
Podczas fotografowania czarnego humusu mój mąż wszedł do kuchni. Z dumą mówię „Popatrz Kochanie – zrobiłam czarny hummus!”. Mąż zaskoczony odparł „Wow, co tam dodałaś? Czarne oliwki?”. Czarne oliwki! O tym nie pomyślałam! Wyciągnęłam z szafki słoik drylowanych czarnych oliwek i wmiksowałam je do hummusu z przepisu powyżej.
Jeśli lubisz oliwki, polecam zrobić to samo – podkręcają smak tej pysznej ciecierzycowej pasty i dodają jeszcze intensywniejszego koloru.
Wiem, że jest również czarna ciecierzyca (kala chana), choć na razie nie jest bardzo popularna i szeroko dostępna, więc jeśli uda Ci się ją zdobyć, Twój hummus będzie miał jeszcze czarniejszy kolor.
Składniki:
- 200g suchej ciecierzycy (około 400-450g po ugotowaniu, w ostateczności 1 puszka)
- 40g czarnego sezamu
- 2-3 ząbki czosnku
- Sok z połowy cytryny
- 1-3 łyżki oliwy z oliwek
- Kmin rzymski – dosłownie 20-30 ziarenek (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
- Sól himalajska czarna Kala Namak (lub zwykła)
- Około 100g czarnych oliwek
- Opcjonalnie: czarnuszka lub sezam do posypania
Przygotowanie: jak powyżej – nie zapominamy o dodaniu oliwek.
Smacznego!