Risotto z grzybami i risotto z cukinią – wegańskie dania z ryżem po mojemu!

risotto z grzybamiNo dobrze, może moje risotto nie jest do końca tym klasycznym risotto…

Bo, jak może wiecie, risotto to nie tylko ryż z dodatkami. Aby danie zasługiwało na to miano, trzeba je wykonać zgodnie ze sztuką.

Wszystko zaczyna się od ryżu. Najczęściej wykorzystywany jest arborio, ale również carnaroli i vialone nano. Do smażenia oczywiście masło, ewentualnie dobrej jakości oliwa. Trzecia rzecz to wino – koniecznie białe, pół- lub wytrawne. Potem bulion warzywny lub mięsny, którym podlewamy ziarenka ryżu, nadając im głęboki smak. No i na koniec obficie posypujemy wszystko parmezanem.

Co jednak ma począć ktoś, kto nie chce lub nie może jeść masła, ani parmezanu, nie znalazł w sklepie odpowiedniego ryżu, nie lubi smaku wina w potrawie, albo nie ma czasu stać przy kuchence i mieszać ryżu co chwilkę przez 20 minut, aby ten się nie przypalił?

Czy taka osoba nie zasługuje, żeby zafundować sobie risotto po swojemu?

Ja pomyślałam, że zasługuję! 🙂 Dlatego poniżej prezentuję moją zmodyfikowaną wersję na szybkie, wegańskie risotto w dwóch postaciach: risotto z grzybami oraz cukinią i groszkiem.

Jeśli ktoś poczuje się urażony „sprofanowaniem” risotta, może po prostu nazwać moje dania wegańskim ryżem z warzywami 🙂 Tak, czy siak, będzie zadowolony z efektu!

Risotto z grzybami

Składniki (1 porcja):

  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 20 g suszonych grzybów (mogą być podgrzybki lub borowiki)
  • 50-60g ryżu (dowolnego, ja używałam zwykłego białego ryżu)
  • 40 g surowych nerkowców
  • ½ szklanki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • czosnek w proszku
  • sól himalajska (ja używam trochę różowej, trochę czarnej, która ma jajeczny posmak)
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej). Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia. Dodajemy grzyby, trochę soli i podsmażamy do wyparowania wody. Ryż gotujemy w osobnym garnku zgodnie z etykietą, dodajemy trochę soli w trakcie (możemy też wrzucić suchy ryż na patelnię i podlewać wodą, bulionem czy wodą z grzybów, ale ugotowanie go w osobnym garnku jest szybsze i wygodniejsze). Uważamy, żeby się nie rozgotował, a pozostawał al dente. Dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków. Dodajemy szczyptę pieprzu.

risotto z grzybamiNerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców. Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, polecam dodać wodę pozostałą z grzybów.

risotto z grzybami

Na koniec przekładamy risotto na talerz i posypujemy je odrobiną płatków drożdżowych.

Risotto z cukinią i groszkiem

risotto z cukinią i groszkiemSkładniki (1 porcja): 

  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • mała cukinia
  • 150 g groszku (ja użyłam ze słoika, ale może być też mrożony)
  • 50-60g ryżu
  • 40 g nerkowców
  • ½ szklanki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • czosnek w proszku
  • sól himalajska (najlepiej czarna, kala namak)
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia. Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli i podsmażamy do miękkości cukinii. Dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy. Ryż gotujemy w osobnym garnku zgodnie z etykietą, dodajemy trochę soli w trakcie. Uważamy, żeby się nie rozgotował, a pozostawał al dente. Dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków. Dodajemy szczyptę pieprzu.

risotto z cukinią i groszkiemNerkowce wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców. Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, polecam dodać trochę wody.

risotto z cukinią i groszkiemNa koniec posypujemy danie odrobiną płatków drożdżowych.

risotto z cukinią i groszkiemrisotto z cukinią i groszkiemSmacznego!


Sos serowy z nerkowców użyty w powyższych przepisach świetnie nadaje się również do sałatek, jako dip do warzyw i innych przekąsek, a jeśli dodamy mniej wody, jako pasta kanapkowa czy wytrawny farsz.

sos z nerkowców

Jeśli smakowało, daj znać!

Buziaki Słodziaki!

Zostaw komentarz