3 pomysły na śniadanie bezglutenowe – gryczanka, jaglanka i komosanka

śniadanie bezglutenowe jaglanka jabłkowaNie możesz jeść glutenu? A może po prostu znudziły Ci się tradycyjne owsianki czy płatki śniadaniowe?

Tutaj znajdziesz aż 3 propozycje na proste, szybkie i rozgrzewające śniadanie bezglutenowe, które dodatkowo jest w 100% roślinne i naturalne.

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze – nie tylko za to, że są sycące, że można je jeść zarówno na słodko i słono, ciepło czy zimno, ale również za to, że posiadają w sobie wiele wartościowych składników odżywczych, jak błonnik, białko, witaminy i minerały.

Dzisiaj zaproponuję Wam moje ulubione śniadanie bezglutenowe na słodko, z kaszami w roli głównej. Zazwyczaj jem je zaraz po treningu, bo zawiera solidną dawkę węglowodanów prostych i złożonych (naturalnego pochodzenia). Niemniej jednak może służyć również za deser, bo to po prostu niebo w gębie.

Kiedy przygotowujecie dania z kaszy, proponuję zalać ją dzień wcześniej wodą i pozostawić na noc. Nie tylko pomaga to w pozbyciu się antyodżywczego kwasu fitynowego, ale również znacznie skraca czas gotowanie ziaren, co może przydać się zwłaszcza tym, którzy rano bardzo się spieszą.

Kasze nie są polecane osobom przebywającym na protokole autoimmunologicznym (AIP), dlatego te osoby, które nie mogą ich spożywać, odsyłam do innych propozycji na śniadanie bezglutenowe i roślinne – smoothie bowls, czyli koktajlowe miseczki (owocanki) 🙂

Zaczynamy! Na pierwszy ogień idzie moja ulubiona…

Śniadanie bezglutenowe nr 1 – gryczanka czekoladowa

śniadanie bezglutenowe gryczanka czekoladowaSkładniki:

  • 50-60g suchej kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 4 daktyle (świeże lub suszone, moczone w wodzie co najmniej 30 minut albo przez noc)
  • 1 łyżka kakao/karobu (ja dodałam dodatkowo i nieobowiązkowo pokruszone ziarna kakaowca)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (migdałowego, z nerkowca, ziemnego) – można spokojnie pominąć w razie alergii
  • Opcjonalnie: łyżeczka miodu lub innego płynnego słodzidła (syrop klonowy, daktylowy)

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy do miękkości. Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna.

W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę, umieszczamy w misie blendera. Dorzucamy daktyle, kakao/karob, masło orzechowe i wszystko miksujemy na krem.

Kiedy kasza jest gotowa, ściągamy ją z ognia i do jeszcze ciepłego garnka z kaszą wlewamy nasz czekoladowy krem. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki.

Jeśli nasza czekoladowa gryczanka nie jest wystarczająco słodka, dorzucamy miód lub inny naturalny słodzik.

śniadanie bezglutenowe gryczanka czekoladowaśniadanie bezglutenowe gryczanka czekoladowa

Śniadanie bezglutenowe nr 2 – jaglanka jabłkowo-gruszkowa

Składniki:

  • 50-60g suchej kaszy jaglanej
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 5 daktyli (świeżych lub suszonych, moczonych w wodzie co najmniej 30 minut albo przez noc)
  • Cynamon
  • Opcjonalnie: maleńka szczypta mielonego kardamonu, mielonych goździków, imbiru, anyżu.

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy do miękkości i całkowitego wchłonięcia wody.

W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera. Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus.

śniadanie bezglutenowe jaglanka jabłkowo-gruszkowa

śniadanie bezglutenowe jaglanka jabłkowo-gruszkowaKiedy kasza jest gotowa, posypujemy ją szczyptą cynamonu, ściągamy z ognia i dodajemy do niej nasz jabłkowo-gruszkowy mus. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki.

Jeśli nasza jaglanka nie jest wystarczająco słodka, możemy dosłodzić ją miodem, syropem klonowym lub innym ulubionym słodzidłem.

Śniadanie bezglutenowe nr 3 – komosanka cynamonowo-czekoladowa

śniadanie bezglutenowe komosanka cynamonowaSkładniki:

  • 50-60 g suchej komosy ryżowej (u mnie biała, ale może być dowolny rodzaj)
  • ½ szklanki mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego Real Thai)
  • 1 dojrzały banan
  • 4 daktyle (świeże lub suszone, moczone w wodzie co najmniej 30 minut albo przez noc)
  • 10 posiekanych surowych orzechów (u mnie migdały)
  • Cynamon wg uznania
  • 1 łyżeczka miodu (lub innego zdrowego słodzidła)
  • 1 łyżeczka kakao/karobu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy do miękkości i całkowitego wchłonięcia wody.

W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera. Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do pożądanej konsystencji.

Kiedy kasza jest gotowa, ściągamy ją z ognia i do jeszcze ciepłego garnka z kaszą wlewamy nasz cynamonowo-czekoladowy krem. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi.

Jeśli nasza komosanka potrzebuje więcej słodyczy, dodajemy miód, syrop klonowy lub inny naturalny słodzik.

śniadanie bezlgutenowe komosanka cynamonowa


To moje 3 ulubione pomysły na śniadanie bezglutenowe. Mam nadzieję, że te propozycje posmakują Wam tak samo, jak mnie.

P.S. Jeśli te przepisy Ci się spodobały, daj mi znać w dowolny sposób, żebym tworzyła takich więcej (możesz polubić wpis, udostępnić, ocenić za pomocą gwiazdek lub zostawić komentarz poniżej). Dziękuję :*

Zostaw komentarz