Pomysły na smoothie bowl – bezglutenowe i wegańskie owocanki w 6 odsłonach

smoothie bowl wegańskie bezglutenoweJeśli lubisz przepisy bezglutenowe, wegańskie, słodkie, ale bez cukru, a jednocześnie szybkie i sycące, te pomysły na smoothie bowl są dla Ciebie.

Popularne smoothie bowl to nic innego, jak podawany w miseczce koktajl z ulubionymi dodatkami. A skąd nazwa „owocanki”? Tak nazwałam moją wersję „owsianki” bez zbóż 🙂

Smoothie bowl kocham przygotowywać nie tylko dlatego, że cieszy oczy, ale również podniebienie.

Dziś zaprezentuję 6 wersji, które są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Po wprowadzeniu nieznacznych modyfikacji, będą odpowiednie również dla osób przebywających na protokole autoimmunologicznym (AIP).

 

Smoothie bowl – czekoladowa z bananem i gruszką

smoothie bowls wegańskie bezglutenowe Składniki:

  • 2 banany
  • 1 gruszka
  • 4-5 świeżych i wypestkowanych daktyli (lub niesiarkowanych suszonych moczonych co najmniej 30 minut)
  • Karob lub kakao (1-2 łyżki)
  • Mleko kokosowe (u mnie około 80-100 ml)
  • Wiórki kokosowe
  • Nasiona chia (pomijamy na AIP)
  • Dowolne orzechy/pestki (u mnie migdały) – osoby na AIP mogą dodać migdały ziemnie (chufa) lub po prostu pominąć

Sposób przygotowania:

Za pomocą blendera miksujemy jednego banana, gruszkę, daktyle, kakao/karob z mlekiem kokosowym. Koktajl przelewamy do miseczki i dodajemy ulubione składniki: pokrojonego banana, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona chia.

smoothie bowls wegańskie bezglutenowe

smoothie bowls wegańskie bezglutenowe

 

 

Smoothie bowl egzotyczna z mango, pomarańczą i granatem

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 mały banan
  • 1 mała pomarańcza
  • Pestki granatu
  • Dowolne świeże lub mrożone owoce (u mnie dzikie jagody)
  • Wiórki kokosowe
  • Nasiona chia lub nasiona konopi (pomijamy na AIP)

Sposób przygotowania:

Mango, banana miksujemy razem z sokiem z pomarańczy (możemy też po prostu zmiksować całą pomarańczkę lub dodać sok z cytryny). Przelewamy koktajl do miseczki i dekorujemy pestkami granatu, jagodami, wiórkami i nasionami.

smoothie bowl wegańskie bezglutenowe

 

Smoothie bowl z „mlekiem bananowym” (banana mylk)

smoothie bowl wegańskie bezglutenowe

Mleko bananowe:

  • 1 banan
  • 3-4 daktyle (świeże wypestkowane lub suszone namoczone przynajmniej 30 minut wcześniej)
  • 1 szklanka wody (można dodać ulubione mleko roślinne)

Dodatki:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka nasion chia (pomijamy na AIP)
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Daktyle, banana oraz wodę (lub mleko roślinne) blendujemy do pożądanej konsystencji. Mleko bananowe przelewamy do miseczki. Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem. Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem.

smoothie bowl wegańskie bezglutenowe

 

Smoothie bowl banan-gruszka-szpinak

smoothie bowl wegańskie bezglutenowe

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 gruszka
  • garść szpinaku
  • łyżeczka soku z limonki/cytryny
  • morwa biała
  • biały sezam (na AIP możemy zastąpić kokosem lub po prostu pominąć)

Sposób przygotowania:

Blendujemy 1,5 banana, 3/4 gruszki, szpinak z sokiem z limonki/cytryny. Koktajl przelewamy do miseczki i dekorujemy suszoną morwą, ziarnami sezamu, resztą banana, gruszki (pokrojonych w kostki lub plasterki – ja trochę tu poszalałam).

smoothie bowl wegańskie bezglutenowe

smoothie bowl wegańskie bezglutenowe

 

Smoothie bowl z musem gruszkowo-jabłkowym

smoothie bowl wegańskie bezglutenowe

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 2 banany
  • 3 daktyle
  • 1 łyżeczka miodu (lub innego zdrowego płynnego słodzidła)
  • Wiórki kokosowe
  • Chia (pomijamy na AIP)
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem. Wlewamy go do miseczki. Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu. Wszystko posypujemy wiórkami i chią.

smoothie bowl wegańskie bezglutenowe

smoothie bowl wegańskie bezglutenowe

 

Smoothie bowl jagodowo-bananowa

smoothie bowlSkładniki:

  • 3 banany
  • Dowolne świeże lub mrożone jagody (u mnie dzikie leśne)
  • Jagody Goji (pomijamy na AIP)
  • Nasiona chia (pomijamy na AIP)
  • Nasiona konopi (pomijamy na AIP)
  • 1 łyżeczka miodu
  • Opcjonalnie: łyżeczka proszku Maca

Sposób przygotowania:

Banany, świeże/mrożone jagody, nasiona chia, miód i opcjonalnie Macę miksujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopii i jagodami Goji.

smoothie bowl jagody


Mam nadzieję, że zainspirowałam Cię do przygotowania zdrowej owocanki.

Uwielbiam w smoothie bowls to, że można je modyfikować pod swoje preferencje smakowe i dorzucać dowolne ulubione składniki. Kocham je za to, że można przygotować je dosłownie w kilka minut i że po prostu nie da się ich zepsuć!

Bazą smoothie bowl mogą być też moje wcześniejsze przepisy na zdrowe desery.

Jeśli udało Ci się przygotować którąś owocankę, daj znać, jak wyszło. A jeśli masz swoją ulubioną kompozycję, chętnie ją wypróbuję!

Spodobał Ci się ten wpis? Podziel się nim z kimś kochanym 🙂

Buziaki Słodziaki!

5/5 (8)

Oceń artykuł

2 komentarze

  1. Joasia 19 listopada 2018
    • Monika BodyClean 20 listopada 2018

Zostaw komentarz