3 zdrowe desery – wegańskie, bezglutenowe i bez cukru (zgodne z AIP)

zdrowe desery wegańskie bezglutenowe

Poniżej prezentuję fenomenalnie łatwe w przygotowaniu i zdrowe desery, które w swoim składzie nie posiadają nabiału, jaj, cukru ani glutenu. Są pyszne, uzależniające i nie można się nimi znudzić. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie blendera, a w najgorszym przypadku sprawdzi się nawet widelec (choć łatwo nie będzie) 🙂

Pamiętam moje pierwsze dni na AIP, kiedy nerwowo rozglądałam się za czymś słodkim do zjedzenia. Zabronili jeść lodów, pić kawy czy kakao, nie wspominając już o czekoladzie. Upłynęło dobrych kilka miesięcy od momentu, kiedy zaczęłam odkrywać szybkie w przygotowaniu i zdrowe desery, które satysfakcjonowały moje spragnione słodyczy kubki smakowe.

Pierwszy, najprostszy na świecie deser to dwuskładnikowe

Lody bananowe

zdrowe desery wegańskie bezglutenowe

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • około 3 łyżki mleka kokosowego (najlepiej wykorzystać gęste, ale z tym kartonowym też się uda)
  • opcjonalnie: miód lub daktyle (świeże wypestkowane lub namoczone suszone)

Sposób przygotowania:

Lody można zrobić właściwie na dwa sposoby.

  1. Kroimy banany, blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami. Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia.
  2. Kroimy banany na plasterki i zamrażamy. Zamrożone banany miksujemy razem z mlekiem (potrzebujemy blender wysokoobrotowy) i od razu podajemy.

Jeśli nie stosujesz AIP, świetnym dodatkiem do Twoich lodów może być kakao, ziarnka wanilii, starta czekolada, drobno pokrojone orzechy czy masło orzechowe.

Tak naprawdę w taki sposób możesz przygotować również lody o innych smakach: ananasowym, gruszkowym, melonowym i (prawie) każdym innym. Zachęcam do eksperymentowania.

Mus z mango

zdrowe desery wegańskie bezglutenowe

Uwielbiam mango i mogłabym jeść je codziennie. Kiedy w lodówce została mi resztka mleka kokosowego, postanowiłam zmiksować je z tym rajskim owocem. Dopiero potem odkryłam, że jest to dość popularne połączenie 🙂

Składniki:

  • 1 dojrzałe (miękkie) mango
  • 100 ml mleka kokosowego (ja używam Real Thai)
  • kilka kropel soku z limonki (ew. cytryny, choć smakuje inaczej)

Sposób przygotowania:

Mango kroimy w kostkę. Technik na to jest wiele, niektórzy obierają je ze skórki i okrawają aż do pestki. Ja wolę technikę zobrazowaną na zdjęciu poniżej.

zdrowe desery wegańskie bezglutenowe

Kroję owoc wzdłuż pestki z dwóch stron i tym sposobem mam 3 cząstki mango. Środek miąższu (ten z pestką) obieram ze skórki i okrajam do pestki. Pozostałe dwie cząstki tnę w kratkę, „wypycham” na zewnątrz i ścinam nożem jak najbliżej skórki.

Tak pokrojony owoc blenduję z mlekiem kokosowym na gładki mus. Ja lubię czasem dodać do tego ziarenka chia (niedozwolone na AIP). Deser świetnie smakuje też zblendowany ze świeżym ananasem. Pycha.

Mus czekoladowy

zdrowe desery wegańskie bezglutenowe

Ten deser zdobył moje serce bardzo szybko. Jest kremowy, słodki i przepyszny. Można go też dowolnie modyfikować, więc każdego dnia możesz przyrządzić go w innej odsłonie.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • pół dojrzałego (miękkiego) awokado
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 świeże daktyle bez pestek (jeśli suszone, warto je namaczać przynajmniej 30 minut)
  • łyżeczka miodu (dla tych, którzy lubią bardzo słodkie desery)
  • pół łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
  • łyżka karobu lub kakao (osoby z nietolerancjami lub na AIP mogą pominąć i dodać więcej daktyli, żeby uzyskać intensywniejszy karmelowy smak)
  • opcjonalnie: orzechy lub pestki (ja dorzuciłam kilka pistacji, ale bez orzechów też jest pyszny) – pomijamy na AIP.

Sposób przygotowania:

Obieramy i kroimy awokado oraz banana. Wrzucamy do miski. Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki. Wszystko blendujemy na gładki krem i gotowe.

zdrowe desery wegańskie bezglutenowe

zdrowe desery wegańskie bezglutenowe


Każdy z tych trzech deserów może być użyty, jako „baza” koktajli, kremów do ciasta, smoothie bowl czy wegańskich „owsianek„.

Delektowanie się tymi deserami pozwoliło mi na dobre zapomnieć o tęsknocie za sklepowymi słodyczami. Kiedy moje kubki smakowe odpoczęły od przetworzonego jedzenia, mogłam na nowo cieszyć się naturalną słodyczą owoców. Dodatkowo, polecam krem czekoladowy zgodny z AIP.

Jeśli spodobały Ci się przepisy na zdrowe desery, możesz polubić post lub podzielić się nim z kimś bliskim ❤🙏☀

Daj mi koniecznie znać, jakie są Twoje sposoby na szybkie i zdrowe zaspokojenie „słodkich” zachcianek.

Książka o protokole autoimmunologicznym (z przepisami)

Dla osób rozpoczynających przygodę z protokołem autoimmunologicznym stworzyłam materiał, który jest bardzo pomocny i pozwoli przetrwać trudne początki. To książka, w której zawarłam nie tylko kluczowe informacje na temat protokołu autoimmunologicznego, ale również smaczne roślinne przepisy, które ułatwią czas diety.

Moja książka to e-book, czyli dokument w formie elektronicznej (format PDF), który możesz bez problemu odczytać na swoim laptopie, komputerze stacjonarnym, tablecie, a nawet telefonie. Nie potrzebujesz do tego celu żadnego czytnika czy niestandardowej technologii.

Sprawdź spis treści i otrzymaj 3 darmowe przepisy >>

protokół autoimmunologiczny dieta przepisy

Zostaw komentarz