Jadłospis AIP – 9 prostych przepisów mięsnych

Protokół autoimmunologiczny wymaga od nas najczęściej samodzielnego przygotowywania posiłków. Komponując swój codzienny jadłospis AIP, warto pomyśleć więc o prostych w przygotowaniu i jednocześnie smacznych daniach.

Kiedy gotuję posiłki, zawsze staram się zrobić więcej porcji, dzięki czemu oszczędzam czas. Jeśli mam za dużo jedzenia, porcjuję je i zamrażam. Moje zamrożone zapasy często ratują mnie, kiedy nie mam możliwości niczego ugotować lub kiedy po prostu nie chce mi się spędzać weekendu w kuchni. Najczęściej starałam się więc przygotowywać na raz przynajmniej 3-4 porcje mięsa. Dodatek warzywny zazwyczaj przygotowuję na świeżo.

W przepisach nie podaję ilości mięsa, bo zależy ona tylko i wyłącznie od indywidualnych potrzeb. Każdy musi przeliczyć, ile gram mięsa (białka) potrzebuje i ile porcji chce uzyskać. To samo tyczy się warzyw.

Jeśli chodzi o obróbkę mięsa, preferuję gotowanie na parze, w wodzie oraz duszenie. W przypadku czerwonego mięsa (zwłaszcza wołowiny) wiąże się to nawet z kilkugodzinną obróbką. Szybsze będzie pieczenie lub smażenie, jednak na pewno nie będzie to zdrowsze wyjście. Mnie osobiście nie przeszkadzało, że mięso gotowało się kilka godzin na małym ogniu. Gotowało się samo 🙂  Ja musiałam jedynie pamiętać, aby wyjąć je w odpowiednim momencie.

Dodatki do mięsa można dowolnie rotować. Poniżej przedstawiam moje ulubione zestawy, które możecie z powodzeniem włączyć w swój jadłospis AIP.

Przykładowy jadłospis AIP

Bitki wołowe z puree z batata i warzywami

jadłospis AIP

Składniki:

  • Mięso wołowe w kawałku (u mnie z udźca)
  • Smalec gęsi lub olej kokosowy do smażenia
  • Mąka kokosowa (lub inna – do zagęszczenia sosu)
  • Bataty
  • Cukinia
  • Jarmuż
  • Rukola
  • Sól himalajska
  • Olej z awokado (może być też oliwa z oliwek)

Przygotowanie:

Mięso wołowe myję i kroję na plastry grubości około 1-1,5 cm. Smażę na rozgrzanym smalcu po minucie z każdej strony. Zalewam wodą, tak aby tylko przykryła mięso. Doprowadzam na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszam temperaturę gotowania do 2 stopnia (w 9-stopniowej skali kuchenki), aby mięso w garnku ledwo bulgotało. Mięso duszę minimum 3 godziny, ale czasem zostawiam nawet na 4 lub 5 godzin, jeśli chcę, aby było bardzo miękkie i rozpadało się pod widelcem. Na pół godziny przed końcem duszenia dorzucam sól oraz kilka łyżek mąki kokosowej, która zagęszcza mięsny sos. Do tego podstawowego przepisu dla urozmaicenia można dodać również imbir, kurkumę, bazylię, oregano lub pokrojoną w piórka cebulkę, która dodatkowo zagęści sos.

Puree z batata wykonuję trojako: obieram batata, kroję w grube plastry i gotuję na parze do miękkości (około 10 minut), 10-15 minut w wodzie (jak zwykłego ziemniaka) lub piekę w piekarniku około 40 minut w temp. 180 stopni. Rozgniatam widelcem.

Warzywa myję w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (aby pozbyć się zanieczyszczeń). Cukinię kroję na krążki. Paruję szpinak, rukolę i cukinię przez kilka minut (około 5). Doprawiam solą i polewam olejem z awokado.

Kotlety wieprzowe w panierce kokosowej

jadłospis AIP

Składniki:

  • Pieczeń wieprzowa
  • Smalec gęsi lub olej kokosowy do smażenia
  • Mąka lub wiórki kokosowe
  • Przyprawy: kurkuma, zioła prowansalskie, sól himalajska
  • Ugotowany/upieczony batat
  • Biała lub czerwona kapusta (1/2 małej główki)
  • 2 cebule
  • Jabłko kwaśne (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

Pieczeń myję i kroję na kotlety o grubości 1 cm. Oprószam ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową. Smażę na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej. Zdejmuję z patelni i odstawiam pod przykryciem.

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażam na tej samej patelni. Kiedy się zeszkli, dorzucam poszatkowaną kapustę. Dodaję sól. Podlewam niewielką ilością wody i duszę do miękkości (około 15-20 minut). Po zdjęciu z palnika dodaję sok z całej cytryny.

Miękkiego batata rozdrabniam widelcem, doprawiam solą. Podaję razem z mięsem i kapustą.

Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką

jadłospis AIP

Składniki:

  • Wątróbka z kurczaka
  • Cebula (u mnie 4-5 średnich na 1 kg wątróbki)
  • Liściaste warzywa: sałata rzymska, bok choy, kapusta pekińska
  • Oliwa z oliwek
  • Sól himalajska
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

Cebulę kroję w piórka. Wątróbkę dokładnie myję i oczyszczam. Przecinam na mniejsze kawałki (połówki). Wątróbkę przygotowuję dwojako: na parze – około 30 minut (cebulkę podsmażam krótko na patelni) lub piekę w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 50 minut w 190 stopniach (pamiętam o przemieszaniu drewnianą łyżką co 15 minut). Można też przygotować wątróbkę na patelni. Podaję z sałatką ze świeżych warzyw z oliwą, solą i sokiem z cytryny.

Burgery

jadłospis AIP

Składniki:

  • Mięso mielone (najlepiej wołowe lub cielęce, lecz wołowo-wieprzowe, wieprzowe lub drobiowe też się sprawdzi)
  • Przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, majeranek, kurkuma, czosnek w proszku, sól himalajska
  • Cebulka
  • Cukinia
  • Jarmuż
  • Rukola
  • Oliwa z oliwek lub olej z awokado

Przygotowanie:

Mięso wkładam do miski i posypuję mnóstwem przypraw (oprócz soli). Cebulkę kroję w drobną kostkę i dodaję do mięsa. Mieszam wszystko rękami do dokładnego połączenia składników. Formuję mięsne kulki i spłaszczam je. Tak uformowane burgery wkładam do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30 minut. Można przyrządzić je również na parze (30 minut) lub obsmażyć.

Warzywa myję w sodzie i paruję kilka minut do miękkości cukinii (około 5 minut). Polewam oliwą lub olejem z awokado, dodaję trochę soli (również na wcześniej niesolone burgery).

Udka drobiowe gotowane

jadłospis AIP

Składniki:

  • Udka drobiowe
  • Kiełki lucerny
  • Warzywa: na przykład cukinia, roszponka, jarmuż
  • Oliwa z oliwek lub olej z awokado
  • Sól himalajska

Przygotowanie:

Udka myję i zalewam wodą. Doprowadzam na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszam temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał. Mięso gotuję minimum 2-3 godziny (jeśli zależy nam na czasie, możemy udka piec 30-40 minut w piekarniku, gotować na parze 35-45 minut lub po prostu gotować krócej w wyższej temperaturze). Po trzech godzinach wyciągam mięso z wody i oddzielam od kości (mięso bardzo łatwo odchodzi od kości). Kości wrzucam z powrotem do wywaru, który będzie podstawą zupy 🙂

Warzywa gotuję na parze (oprócz kiełków oczywiście). Doprawiam solą i skrapiam oliwą lub olejem.

Pierś z kaczki

jadłospis AIP

Składniki:

  • Pierś z kaczki ze skórą
  • Przyprawy: suszone oregano, sól himalajska
  • Awokado
  • Szpinak
  • Kiełki jarmużu
  • Oliwa z oliwek lub olej z awokado

Przygotowanie:

Piersi z kaczki myję i posypuję oregano. Gotuję na parze około 30 minut (tyle samo można piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni). Podaję z pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado i sparowanym szpinakiem z kiełkami jarmużu. Całość polewam tłuszczem i doprawiam szczyptą soli.

Rwana wieprzowina (pulled pork)

jadłospis AIP

Składniki:

  • Pieczeń wieprzowa
  • Czerwona lub biała kapusta (1/2 małej główki)
  • 2 cebule
  • Jabłko kwaśne (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny lub limonki
  • Smalec gęsi lub olej kokosowy do smażenia
  • Awokado
  • Sól himalajska

Przygotowanie:

Pieczeń myję i zalewam wodą. Doprowadzam wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszam temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał. Gotuję około 3-4 godziny.

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażam na patelni. Kiedy się zeszkli, dorzucam poszatkowaną kapustę. Dodaję sól. Podlewam niewielką ilością wody i duszę do miękkości (około 15-20 minut). Po zdjęciu z palnika dodaję sok z całej cytryny. Podaję z pokrojonym i skropionym cytryną awokado. Doprawiam solą.

Gulasz wołowy

protokół autoimmunologiczny jadłospis aip

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny (tu: pieczeń)
  • 3 średnie bataty
  • 4 marchewki
  • ½ małej dyni – około 500g (może być hokkaido lub piżmowa)
  • 5 cebul
  • 1 por
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, kurkuma, czosnek w proszku, sól

Przygotowanie:

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i włączamy palnik. Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się). Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do 3 (w skali 1-9). Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty. Po chwili dorzucamy por i cebulę pokrojone w piórka oraz drobno posiekany czosnek. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Godzinę przed zakończeniem gotowania dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz marchew. Doprawiamy solą.

Uwagi:

Można użyć innego mięsa, które będzie gotowało się znacznie krócej – kurczak, indyk to około 1-1,5 godziny, wieprzowina 2-3 godziny.

Wolnogotowana wołowina

jadłospis AIP

Składniki:

  • Kawałek wołowiny (u mnie z udźca)
  • Biała kapusta (1/2 małej główki)
  • 2 cebule
  • Jabłko kwaśne (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny lub limonki
  • Smalec gęsi lub olej kokosowy do smażenia
  • Sól himalajska

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myję i w całości zalewam wodą. Doprowadzam na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszam temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało. Mięso gotuję minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby było bardzo miękkie). Wywar z mięsa wykorzystuję do zupy.

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażam na patelni. Kiedy się zeszkli, dorzucam poszatkowaną kapustę. Dodaję sól. Podlewam niewielką ilością wody i duszę do miękkości (około 15-20 minut). Po zdjęciu z palnika dodaję sok z całej cytryny.

Inna propozycja podania – ze świeżym szpinakiem, parowaną cukinią i kiełkami rzodkiewki.

jadłospis AIP

Powyższe zestawy, obok mięsa, zawierają 2-3 rodzaje warzyw, gdyż zwłaszcza na początku AIP dania powinny być proste, nie wieloskładnikowe. Chodzi o to, aby maksymalnie ułatwić nam trawienie. Po jakimś czasie można wprowadziłam większą dywersyfikację – moje dwie ulubione sałatki, które dodawałam do dań mięsnych to:

Sałatka z awokado

jadłospis AIP

  • Pół awokado
  • Kilka liści sałaty masłowej/rzymskiej/lodowej/kapusty pekińskiej
  • Garść rukoli
  • Pół małej czerwonej cebuli
  • Pęczek szczypiorku
  • Kiełki lucerny/brokułu/jarmużu
  • Pół ogórka
  • Sok z cytryny/limonki
  • Sól himalajska
  • Oliwa z oliwek

Sałatka ze szparagami

jadłospis AIP

  • 250 g zielonych szaragów (krótko podgotowanych lub parowanych, choć szparagi można też jeść na surowo)
  • Garść roszponki
  • Garść świeżego szpinaku
  • Rzodkiewka
  • Ogórek zielony
  • Dowolne kiełki
  • Czerwona cebulka
  • Sól himalajska
  • Sok z cytryny/limonki
  • Oliwa z oliwek
  • Opcjonalnie odrobina kokosowego winegretu (ja używam tego)

Mam nadzieję, że zainspirowałam Was moimi pomysłami i że na ich bazie stworzycie swój własny jadłospis AIP, który będzie nie tylko odżywczy, ale przede wszystkim prosty i smaczny! 🙂

P.S. Dla osób rozpoczynających przygodę z protokołem oraz tych, które uważają, że jedzą za dużo mięsa, stworzyłam e-book  zawierający nie tylko kluczowe informacje, które powinien znać każdy przed, w trakcie oraz przy wychodzeniu z protokołu, ale również smaczne roślinne przepisy, które ułatwią czas diety.

protokół autoimmunologiczny dieta przepisy

4.95/5 (40)

Oceń artykuł

15 komentarzy

  1. Asia 5 listopada 2018
    • Monika BodyClean 5 listopada 2018
      • Asia 22 listopada 2018
        • Monika BodyClean 22 listopada 2018
  2. Paula 16 listopada 2018
    • Monika BodyClean 17 listopada 2018
  3. ewa 14 grudnia 2018
    • Monika BodyClean 15 grudnia 2018
  4. Jacek 5 marca 2019
    • Monika BodyClean 5 marca 2019
  5. Jacek 6 marca 2019
    • Monika BodyClean 6 marca 2019
      • Monika BodyClean 6 marca 2019
  6. Wojtek 12 maja 2019
    • Monika BodyClean 13 maja 2019

Zostaw komentarz