Hummus w trzech kolorach – białym, czerwonym i czarnym

hummus biały humus pomidorowy hummus czarny

Od kiedy spróbowałam prawdziwego hummusu w Dubaju, gości on w mojej kuchni bardzo często. Uwielbiam go w klasycznym wydaniu, ale lubię też urozmaicić go o różne dodatki. Dlatego dzisiaj przedstawiam hummus podstawowy, który będzie bazą do pozostałych dwóch wersji – z pomidorem i papryką oraz czarnym sezamem i (opcjonalnie) oliwkami oraz czarnuszką.

Idealny do warzyw, pieczywa, jako farsz czy samodzielna przekąska.

 

Hummus klasyczny (biały)

Składniki na 4-5 porcji:

  • 200g suchej ciecierzycy (około 400-450g po ugotowaniu, w ostateczności 1 puszka)
  • 40g białego sezamu (można użyć gotowej pasty tahini, około 3 łyżek)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • 1-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Kmin rzymski – dosłownie 20-30 ziarenek (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
  • Sól himalajska

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewam dzień wcześniej wodą. Następnego dnia gotuję ciecierzycę w osolonej wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym). Ugotowaną ciecierzycę przesypuję do szklanej miski (wodę odlewam do innego naczynia). Sezam*, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blenduję na gładką masę. Dodaję wszystko do ugotowanej ciecierzycy, dolewam sok z cytryny i blenduję do uzyskania pożądanej konsystencji. Próbuję i w miarę potrzeby doprawiam do smaku.

*Sezam można wcześniej podprażyć na patelni, ale ja tego nie robię, gdyż o dziwo bardziej smakuje mi hummus z surowym sezamem, mimo, że bardzo lubię smak prażonych orzechów i ziaren, więc dajcie temu szansę.

hummus klasyczny biały

 

Czerwony hummus pomidorowo-paprykowy

Ten hummus przygotowywałam identycznie, jak klasyczny, dodając jedynie suszone pomidory (około 5 sztuk), które przynajmniej na pół godziny moczyłam w wodzie. Do tego doprawiłam hummus trzema rodzajami papryki: słodką, ostrą oraz wędzoną. Pycha!

hummus z pomidorami i paprykąhummus z pomidorami i papryką

 

Czarny hummus (z czarnego sezamu)

hummus czarny sezamSkładniki:

  • 200g suchej ciecierzycy (około 400-450g po ugotowaniu, w ostateczności 1 puszka)
  • 40g czarnego sezamu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • 1-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Kmin rzymski – dosłownie 20-30 ziarenek (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
  • Sól himalajska czarna Kala Namak (lub zwykła)
  • Opcjonalnie: czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewam dzień wcześniej wodą. Gotuję w osolonej wodzie do miękkości i przesypuję do szklanej miski (wodę odlewam do innego naczynia). Czarny sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blenduję na gładką masę. Dodaję wszystko do ugotowanej ciecierzycy, dolewam sok z cytryny i blenduję do uzyskania pożądanej konsystencji. Posypuję czarnym sezamem lub czarnuszką.

hummus czarny sezam

 

Czarny hummus (z czarnego sezamu i czarnych oliwek)

Podczas fotografowania czarnego humusu mój mąż wszedł do kuchni. Z dumą mówię „Popatrz Kochanie – zrobiłam czarny hummus!”. Mąż zaskoczony odparł „Wow, co tam dodałaś? Czarne oliwki?”. Czarne oliwki! O tym nie pomyślałam! Wyciągnęłam z szafki słoik drylowanych czarnych oliwek i wmiksowałam je do hummusu z przepisu powyżej.

Jeśli lubisz oliwki, polecam zrobić to samo – podkręcają smak tej pysznej ciecierzycowej pasty i dodają jeszcze intensywniejszego koloru.

Wiem, że jest również czarna ciecierzyca (kala chana), choć na razie nie jest bardzo popularna i szeroko dostępna, więc jeśli uda Ci się ją zdobyć, Twój hummus będzie miał jeszcze czarniejszy kolor.

czarny hummus czarne oliwkiczarny hummus czarne oliwki

Składniki:

  • 200g suchej ciecierzycy (około 400-450g po ugotowaniu, w ostateczności 1 puszka)
  • 40g czarnego sezamu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • 1-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Kmin rzymski – dosłownie 20-30 ziarenek (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
  • Sól himalajska czarna Kala Namak (lub zwykła)
  • Około 100g czarnych oliwek
  • Opcjonalnie: czarnuszka lub sezam do posypania

Przygotowanie: jak powyżej – nie zapominamy o dodaniu oliwek.

czarny hummus czarne oliwki

Smacznego!

5/5 (5)

Oceń artykuł

Zostaw komentarz