Krem daktylowy – 3 proste przepisy (wegańskie i bezglutenowe)

czekoladowy krem daktylowy

Krem daktylowy to pyszny i zdrowy zamiennik słodzonych sklepowych smarowideł. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a sposobów na wykorzystanie go w kuchni jest milion. Obiecuję, że się w nim zakochacie…

Daktyle są obecne w mojej diecie, od kiedy przestałam jeść przetworzone słodycze. To wspaniałe uczucie, kiedy mogę jeść słodkie i satysfakcjonujące przekąski bez poczucia winy. Krem daktylowy przychodzi mi z pomocą zawsze, kiedy mam ochotę na pyszny deser.

Dzisiaj zrobimy krem daktylowy w 3 prostych wersjach. Wszystkie są bezglutenowe i wegańskie (bez nabiału i jaj). Jeśli zamienimy kakao na karob, będą odpowiednie również dla osób przebywających na protokole autoimmunologicznym (AIP).

Piękne jest to, że każdy z tych przepisów może być dowolnie modyfikowany, w zależności od tego, jaki smak i konsystencja są przez nas preferowane.

Ja w swoich przepisach preferuję świeże daktyle. Jeśli chcesz użyć daktyli suszonych, wybierz te niesiarkowane i mocz je w wodzie co najmniej 30 minut, ale najlepiej przez całą noc, żeby łatwo było je zmiksować na gładki krem.

Zacznijmy więc od najprostszego 2-składnikowego kremu.

Podstawowy krem daktylowy

krem daktylowy

krem daktylowy

Składniki:

  • 100g daktyli (świeżych wypestkowanych lub suszonych, moczonych przez noc)
  • woda (może być ta pozostała z moczenia daktyli lub mleko roślinne)

Sposób przygotowania:

Daktyle miksujemy na krem. Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.

Podstawowy przepis jest bazą i może być wzbogacony o kakao, karob, cynamon, szczyptę chili, soli himalajskiej lub inne składniki, które dodadzą mu charakteru. Kakao i chili odpadają na AIP.

Czekoladowy krem daktylowy

czekoladowy krem daktylowy

Składniki:

  • 150 g daktyli (świeżych wypestkowanych lub suszonych, moczonych przez noc)
  • 2 płaskie łyżki kakao (można dodać więcej dla głębszego smaku, ale należy uważać, żeby krem nie był zbyt gorzki)
  • 1 łyżka karobu (jeśli jesteś na AIP, użyj 2-3 łyżek, a pomiń kakao)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (jeśli nie jesteś na AIP, możesz użyć dowolnego ulubionego mleka roślinnego)
  • szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie: ekstrakt z wanilii i miód do dosłodzenia (jeśli nie jest wystarczająco słodko)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.

Nutella z daktyli

krem daktylowySkładniki:

  • 150g daktyli (świeżych wypestkowanych lub suszonych, moczonych przez noc)
  • 50g dowolnych orzechów (ja użyłam mieszanki nerkowców, migdałów i orzechów laskowych) – pomiń na AIP
  • ½ szklanki ulubionego mleka roślinnego lub ew. zwierzęcego (na AIP mleko kokosowe lub z migdałów ziemnych)
  • 2 łyżki ciemnego kakao (lub karobu na AIP)
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Orzechy (opcjonalnie podprażone, choć ja zachęcam do jedzenia na surowo) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem. Zaczynamy od małych obrotów. Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli). Krem przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce (do 1 tygodnia).


Jak widać, krem daktylowy może być przygotowany na bazie tych składników, które najbardziej lubimy lub mamy akurat w kuchennej szafce. Po spróbowaniu kremu daktylowego, nie wrócisz już do sklepowych kremów.

Krem z daktyli może być wykorzystany jako smarowidło do kanapek, naleśników, placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (kawę, mleko). Ja uwielbiam wyjadać go łyżką prosto ze słoika 🙂 Choć ostatnio przygotowałam sobie daktylową czekoladę (podgrzałam mleko kokosowe i krem daktylowy w małym rondelku, przelałam do filiżanki i posypałam kakao) oraz małe daktylowo-bananowe przekąski. Pycha!

krem daktylowy

krem daktylowy

Książka o protokole autoimmunologicznym (z przepisami)

Dla osób rozpoczynających przygodę z protokołem autoimmunologicznym stworzyłam materiał, który jest bardzo pomocny i pozwoli przetrwać trudne początki. To książka, w której zawarłam nie tylko kluczowe informacje na temat protokołu autoimmunologicznego, ale również smaczne roślinne przepisy, które ułatwią czas diety.

Moja książka to e-book, czyli dokument w formie elektronicznej (format PDF), który możesz bez problemu odczytać na swoim laptopie, komputerze stacjonarnym, tablecie, a nawet telefonie. Nie potrzebujesz do tego celu żadnego czytnika czy niestandardowej technologii.

Sprawdź spis treści i otrzymaj 3 darmowe przepisy >>

protokół autoimmunologiczny dieta przepisy

7 komentarzy

  1. Ania 5 czerwca 2018
    • Monika BodyClean 6 czerwca 2018
      • Ania 9 czerwca 2018
      • Emilia 25 lutego 2019
        • Monika BodyClean 25 lutego 2019
  2. Magda 3 sierpnia 2019
    • Monika BodyClean 4 sierpnia 2019

Zostaw komentarz