Przekąski wspomagające oczyszczanie organizmu

oczyszczające jedzenieOczywiste jest, że warzywa i owoce są bogate w błonnik, który wspomaga detoksykację naszego organizmu. I pomyśleć, że jedząc takie smakołyki możemy przyczynić się do oczyszczania  i zdrowia naszych jelit! Poniżej w skrócie przedstawiam, jakie inne właściwości mają oczyszczające i naturalne przekąski!

Jagody mają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które przyspieszają metabolizm, zapobiegają nowotworom i procesowi starzenia. Działają jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie, wirusy i szkodliwe substancje. Obecne w nich garbniki neutralizują toksyny pokarmowe i blokują ich wchłanianie.

Szparagi oczyszczają wątrobę, pomagają w pozbyciu się toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych, ale także redukują wzdęty brzuch. Zawarta w nich asparagina wspomaga pracę nerek i utrzymuje odpowiednie nawodnianie organizmu.

Seler również wykazuje właściwości oczyszczające (ma działanie odkwaszające), pobudza przemianę materii, usuwając szkodliwe substancje. Dodatkowo likwiduje zaparcia i dba o zdrowie układu moczowego. Działa też uspokajająco na układ nerwowy.

Arbuz wspomaga pracę wątroby i układu moczowego. Ma właściwości alkalizujące, więc pomaga w utrzymaniu odpowiedniego pH organizmu. Dodatkowo, obniża ciśnienie krwi i zapobiega chorobom serca. Jest też źródłem przeciwutleniaczy spowalniających proces starzenia.

Ananas wspomaga trawienie, oczyszcza jelita i odchudza dzięki enzymowi zwanemu bromeliną. Bromelina ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przyspiesza metabolizm i usuwa nadmiar płynów z organizmu.

Awokado reguluje cholesterol (dzięki kwasowi oleinowemu), wspomaga oczyszczającą pracę wątroby i proces trawienia. Działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo.

Jabłko idealnie wpisuje się w dietę oczyszczającą przez wzgląd na wysoką zawartość witamin, minerałów, antyoksydantów, a także pektyn (czyli  rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga usuwanie z organizmu toksyn, metali ciężkich i szkodliwych produktów przemiany materii). Te zdrowe owoce wspomagają metabolizm i przyspieszają proces trawienia. Obniżają również poziom cholesterolu i spowalniają wchłanianie węglowodanów.

Grejpfrut przyspiesza metabolizm (dlatego jest ważnym składnikiem diet odchudzających), zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie, a przede wszystkim podnosi odporność. Warto zjadać ten owoc z białą gorzkawą skórką, która zawiera lekko przeczyszczającą narynginę.

To co, może jakaś sałatka albo koktajl? 😉

5/5 (9)

Oceń artykuł

Zostaw komentarz