Moc kolorów – znaczenie barw w diecie

kolorowa dietaDobrze zbilansowana i kolorowa „dieta”

Lubicie warzywa i owoce? Ja spożywam je codziennie w ogromnych ilościach. Staram się kłaść nacisk na świeże warzywa, które są bombami witaminowymi, choć nie ukrywam, że owoce są bliższe memu sercu (są słodziutkie). Tak naprawdę pokochałam je w pełni, kiedy odstawiłam sztuczną i doprawianą polepszaczami żywność. Moje kubki smakowe bardziej się uwrażliwiły i doceniły smak natury. Seler naciowy, który długo nie był moim ulubieńcem, teraz jest bazą każdego koktajlu, bulionu, czy nawet sałatki.

Warzywa i owoce powinny być nieodłączną częścią zdrowej i zbilansowanej diety, a właściwie sposobu odżywiania. Zawarte w nich witaminy, sole mineralne i błonnik przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To w ich kolorach zawiera się najwięcej zdrowia – im bardziej intensywna barwa, tym więcej wartości odżywczych posiada dana roślina.

Barwniki w roślinach to antyoksydanty, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników (odpowiedzialnych za przyspieszanie procesu starzenia czy choroby, również nowotworowe). Dodatkowo, im większa paleta barw znajdzie się na talerzu, tym większą mamy pewność, że nasza dieta jest różnorodna i bogata we wszystkie niezbędne składniki. Łączmy więc ze sobą jak najwięcej kolorów, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej witamin i minerałów.

Warzywa i owoce możemy podzielić na pięć podstawowych grup kolorystycznych. Oczywiście jest to duże uproszczenie, gdyż barw i odcieni jest znacznie więcej, lecz taka klasyfikacja pomoże nam właściwie zbilansować i dobrać składniki naszej diety. Ważne jest też to, że nie wszystkie owoce czy warzywa o podobnym kolorze mają podobne właściwości, dlatego najlepiej jeść kilka rodzajów z danej grupy kolorystycznej.

Grupa czerwona

Czerwień kojarzona jest z krwią i sercem. Czerwone rośliny cenimy przede wszystkim właśnie za ochronę układu sercowego. czerwoneZawarty w nich likopen (naturalny czerwony pigment z grupy karotenoidów), czyli przeciwutleniacz nie tylko neutralizuje wolne rodniki, lecz dodatkowo regeneruje inne przeciwutleniacze. Spożywanie produktów bogatych w likopen (najwięcej mają go pomidory i ich przetwory) może zmniejszyć ryzyko chorób serca i rozwoju nowotworów (raka prostaty, piersi, szyjki macicy, skóry). Antocyjany z kolei wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają wzrok. Potas reguluje pracę serca i ciśnienie krwi.

Do tej grupy zaliczają się oczywiście pomidory, buraki, czerwona papryka, czerwona kapusta, czerwona cebula, czerwona fasola, rzodkiewka, truskawki, maliny, wiśnie, czerwone grejpfruty, jabłka, arbuzy, owoc granatu, jagody goji.

Grupa żółta/pomarańczowa

Ta grupa jest bogata w witaminę C, A, potas oraz oczywiście odpowiadające za ich kolor karotenoidy. Betakaroten nie tylko neutralizuje wolne rodniki i ma zbawienny wpływ na naszą skórę (chroni ją przed słońcem, nadaje piękny koloryt i opóźnia starzenie), włosy i pazolteznokcie, ale dba również o dobrą kondycję naszego wzroku. Dodatkowo, spożywając owoce i warzywa z tej grupy, regulujemy gospodarkę wodną organizmu (za sprawą potasu) i zapobiegamy obrzękom.

Do tej grupy należą cytrusy (pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty), melony, banany, gruszki, brzoskwinie, morele, mango, ananas, papaja, kaki, marchew, dynia, słodkie ziemniaki, żółta cukinia, żółta papryka.

Grupa zielona

Kolor tej grupy to zasługa chlorzieloneofilu, który działa detoksykująco (zwłaszcza na wątrobę), alkalizuje organizm, dostarcza żelaza (zapobiegając anemii), zapobiega nowotworom. Owoce i warzywa tej grupy zawierają luteinę, witaminę A, E, C i K, witaminy z grupy B oraz potas. Poprawiają wzrok, wygląd skóry, włosów i paznokci, zapobiegają procesowi starzenia, jak również obrzękom, wzmacniają odporność. Działają odtruwająco i usuwają toksyny z organizmu. Duża zawartość kwasu foliowego zapobiega wadom rozwojowym płodu, więc od zielonego nie powinny stronić kobiety w ciąży. Zazwyczaj są niskokaloryczne, więc można spożywać je bez ograniczeń.

Przedstawiciele grupy zielonej to sałata, szczypiorek, szpinak, brokuły, zielone szparagi, fasolka szparagowa, brukselka, rzeżucha, natka pietruszki, groszek, jarmuż, seler naciowy, zielona kapusta, szczaw, cukinia, bób, zielona papryka, kiwi, winogrona, awokado.

Grupa fioletowa

Intensywny kolor to zasługa antocyjanów (silnych antyutleniaczy), które odmładzają organizm, zapobiegają infekcjom dróg moczowych i układu pokarmowego. Bogate w polifenole i witaminę C, opóźniają starzenie się skóry oraz działają fioletowe2przeciwnowotworowo, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Możemy tu wyróżnić bakłażany, fioletowe winogrona, jagody, śliwki, czarne porzeczki, aronię, borówkę amerykańską, owoce czarnego bzu, żurawinę i rodzynki.

Grupa biała

Białe warzywa i owoce są bogate w allicynę (naturalny antybiotyk), który posiada silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie. Flawobialenoidy (przeciwutleniacze) oraz siarka wpływają na właściwy poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom. W związku z działaniem przeciwzapalnym, przeciwbólowym i rozkurczowym, grupa biała polecana jest szczególnie w okresie zachorowań i spadku odporności organizmu.

Są to przede wszystkim cebula, czosnek, kalafior, kalarepa, por, ale również białe szparagi, pietruszka, cykoria, chrzan, biała fasola, pieczarki, ziemniaki.

Warzywa i owoce w codziennej diecie

Pamiętajmy, że warzywa i owoce jedzone każdego dnia dostarczają nam nie tylko cennych witamin i minerałów, ale również błonnika, który odpowiada za oczyszczanie i poprawną pracę jelit. Nie ograniczajmy się do maleńkich „porcji” sugerowanych przez różne instytucje (jedno jabłko czy garść jagód). Nie zastępujmy też warzyw i owoców sztucznymi witaminami, które przyswajane są często w niewielkim stopniu. Witaminy z naturalnych źródeł mają znacznie większą biodostępność i wchłaniają się nawet w 90%!

Nasze społeczeństwo traktuje owoce i warzywa jako przekąski, a nie składniki pełnowartościowych posiłków. Na szczęście coraz bardziej popularna zaczyna być dieta wegańska oraz surowa. Więcej o niej przeczytacie tutaj.

U mnie posiłek z samych owoców, warzyw lub mix to norma.

jadłospis AIP

choroby autoimmunologiczne

Stawiajmy na różnorodność, codziennie zmieniajmy nasze menu, dbajmy o zdrowie naszego organizmu i zapewniajmy mu właściwą dawkę wartości odżywczych każdego dnia.

4.63/5 (8)

Oceń artykuł

Zostaw komentarz